Čajovník - Zdroj exotiky a historie
Čaj má své kořeny v Číně a jeho historie sahá téměř 5000 let do minulosti. Legenda říká, že čínský císař Šen Nung objevil čaj náhodou, když mu list z čajovníku spadl do horké vody . Dnes najdeme nejstarší čajovníky na světě v čínské provincii Jün-nan, kde se pěstuje čaj Pu Erh. Podle čínských lékařů:
- posiluje tělo
- vyrovnává síly jin a jang
- přispívá k dlouhému a zdravému životu
Pokud plánujete cestu do Číny, určitě byste si měli tuto specialitu vychutnat.
Naopak tibetský čaj není pro každého. Tento černý čaj je velmi silný a tradičně se podává s ječím máslem gee a solí . Cestovatelé tvrdí, že na světě neexistuje nic horšího než horký tibetský čaj, kromě studeného tibetského čaje. Avšak během návštěvy Tibetu objevíte, že místní ho pijí v obrovském množství as úsměvem Vám budou nalévat, pokud ho vypijete příliš rychle. Je to jedinečný zážitek, který však vyžaduje připravenost na nezvyklý chuťový zážitek.
Pokud se vypravíte do Tibetu dbejte na funkční oblečení, které Vás ochrání před chladem a větrem. Tyto vlastnosti splňuje turistické oblečení , které poskytne cílenou ventilaci vzduchu, voděodolnost a spolehlivou ochranu v nepříznivém počasí. Top volbou jsou softshellové bundy a turistické softshellové kalhoty , které jsou mimořádně odolné.
Čajová plantáž v Evropě
V Evropě můžete najít jedinou čajovou plantáž, a to na Azorských ostrovech . Největší ostrov souostroví, Sao Miguel, hostí 40-hektarovou plantáž s názvem Gorreana, kde se pěstuje a vyrábí čaj. Tato plantáž je unikátní tím, že je otočena přímo k Atlantickému oceánu, což zaručuje zvláštní podmínky pro pěstování čaje.
Na plantáži Gorreana můžete sledovat proces výroby čaje a dokončit návštěvu ochutnávkou. Mezi doporučené čaje odsud patří černý čaj Orange Pekoe a zelený čaj Hysson .
Čajová pestrobarevnost Afriky
Africké čaje nabízejí širokou paletu chutí a jedním z oblíbených je vanilkový čaj. Tento delikátní nápoj můžete ochutnat během dovolené na ostrově Mauricius , zejména ve vesničce Bois Cheri, kde se pěstuje čaj na úrodných vysokých plošinách. Toto prostředí je ideální pro pěstování vysoké kvality čaje.
- Ročně se zde sesbírá 6 700 tun čajových listů
- Vyrobí se 1 200 tun čaje. Jeho jemná chuť Vás jistě překvapí
- Je fascinující, že se zde pěstuje již od roku 1882
Tajemství cejlonského čaje
Srí Lanka , známá také jako Cejlon, je přelomovou zemí pro čajový průmysl . Čajovníky jsou udržovány na výšce 1,5 metru a dožívají se až 30 až 40 let. Na Srí Lance se vyrábí bílý čaj (z malých nerozvinutých lístků na vrchu, což jej činí dražším), zelený čaj (tři až čtyři lístky z vrchu) a černý čaj (jehož výroba je nejsložitější). Všechny tyto čaje jsou zalévány vícekrát, přičemž bílý čaj se dokonce zalévá až třikrát. Tyto detaily dodávají cejlonskému čaji osobitý charakter. Pokud se rozhodnete cestovat na Srí Lanku, budete mít příležitost si sami natrhat čajové lístky a připravit si jeden z nejlepších čajů ve vašem životě.
Vyberete-li se na obhlídku plantáže, dbejte vždy na pevnou a stabilní obuv. Nejlepší volbou jsou nízké turistické boty , které výborně fixují chodidlo a jsou prodyšné. Kvalitní outdoorová obuv přispívá k tomu, abyste si výlet užila a získala zážitky na celý život.
Japonská čajová kultura
Japonsko je považováno za kolébku čajové kultury. Město Uji v prefektuře Kjóto otevřelo nejstarší čajovnu na světě s názvem Tsuen Tea již v roce 1160. Japonsko je také domovem nejdražšího čaje na světě, gyokuro . Tento čaj je jedinečný, protože se pěstuje přikrytý a zalévá se vodou o teplotě nepřevyšující 50 stupňů. Také se louhuje pouze minutu . Výsledkem je velmi jemná chuť, která připomíná slivovici, která byla 30 let uložena v zemi.
V Japonsku si můžete vychutnat také populární čajový nápoj, matcha latté. Tento čaj se připravuje smícháním napěněného mléka s jasnozeleným práškem, který se rozmíchá ve vodě se speciální metličkou. Jedná se o zdravý nápoj, který obsahuje více kofeinu než káva a hraje významnou roli v japonské kultuře.
Máte-li rádi čaj, cestování do zemí, kde se pěstuje a připravuje čaj, může být skvělým způsobem, jak objevit nové chutě a získat hlubší pochopení pro tuto starobylou nápojovou tradici. Každý šálek čaje má svůj příběh, a Vaše cestovatelská dobrodružství mohou odkrýt tyto příběhy jeden po druhém. Vyzkoušejte tedy cestu za unikátními čaji a objevte kouzelné světy, které se skrývají za touto oblíbenou nápojovou kulturou.
Autor: Gabriel Galeštok